miércoles, 15 de marzo de 2017

El Gat salvatge

El caçador solitàri

Nom científic: (Felis silvestris)

El gat salvatge s’assembla al gat domèstic, però és més robust, corpulent, més gran i pelut, també té el cap més ample i les orelles punxegudes.
El tret més distintiu és la seva cua, molt més curta, gruixuda i peluda que la dels gats domèstics, amb 2 a 4 anells foscos sobre un fons més clar, i la punta sempre negra i arrodonida.

L'HABITAT: L'habitat on es desenvolupa la seva activitat pot ser molt divers, des de zones d'alta muntanya fins a zones litorals preferint altituds entre 300 i 800 metres. El fet més important que determina la presència del gat salvatge en un indret o un altre, es la disponibilitat d'aliment i l'escassa activitat humana. Prepereix els espais de matollar, les pastures i les zones de mosaic paisatgístic.

REPRODUCCIÓ: És una espècie polígama, un mascle pot cobrir varies femelles i una femella pot ser coberta per varis mascles.



El zel normalment es dona entre gener i març, aquesta es la única èpoques en que els mascles i les femelles estaran junts uns pocs dies. La gestació dura una mitjana de 66 dies, el part té lloc a l'abril - maig on naixeran de 2 a 4 cries.

COMPORTAMENT I ALIMENTACIÓ: És un animal esquerp que defuig la presència humana
Els mascles comparteixen el seu territori amb 3 a 5 femelles, però mai amb individus del seu mateix sexe.
És un caçador solitari, tot i que a vegades pot formar parella per caçar, presenta habits crespusculars i nocturns. Les seves preses són: rosegadors, petits ocells i sobretot conills. No es menja els ossos de les seves preses, excepte si aquests són molt petits.

LONGEVITAT: 12 anys


DISTRIBUCIÓ: Des de Europa occidental fins el Caucas. A Catalunya està present de forma fragmentada als Pirineus, Prepirineu, i als ports de Beseit.