miércoles, 10 de mayo de 2017

El Cabirol

Nom científic:(Capreolus capreolus)

El cabirol és el cèrvid europeu més petit.

Les femelles pesen de 13 a 25 kg i els mascles de 16 a 30 kg. El seu cos fa de 95 a 135 cm de llarg i a l'espatlla té una alçada d'entre 60 i 90 cm.
Tenen una cua molt curta, la qual mesura de 2 a 3 cm.
A l'estiu, presenta una taca pàl·lida a la regió anal i té la resta del cos de color marró vermellós; mentre que, a l'hivern, té la major part del cos de color marró grisenc i la taca anal ben blanca. El ventre és de color més clar. Les cries presenten taques blanques al pelatge a les quals se'ls atribueix una funció de camuflatge. Les banyes, que només són presents en els mascles i fan uns 23 cm de llarg, tenen un anell a la base i mai tenen més de tres puntes.

L'HABITAT: Viu en boscos i també en terrenys oberts amb bons amagatalls, tant a les planes com a les muntanyes, però rarament se'l troba per damunt del límit del bosc.

REPRODUCCIÓ: L'època de zel del cabirol és al juliol i a l'agost.

En aquesta època els mascles lluiten per les femelles empenyent-se mútuament després d'entrellaçar les cornamentes, i marquen el territori pelant l'escorça d'arbres petits amb les seves banyes. L'activitat territorial dels mascles comença ja a la primavera.

Els parts es produeixen entre els mesos de març i juny de l'any posterior al zel. Aquest llarg període de gestació característic de l'espècie és degut a la implantació retardada. Aquest fenomen consisteix en el fet que l'òvul fecundat a l'estiu roman a l'úter, en estat latent, durant quatre o cinc mesos. Passat aquest temps, segueix el seu desenvolupament durant 20 setmanes fins al moment del part. Els parts de bessons són més freqüents que els d'un únic nadó.



COMPORTAMENT I ALIMENTACIÓ: Viu en solitari –especialment en el cas dels mascles– o en grups molt reduïts de caràcter familiar. És actiu sobretot durant el crepuscle i la nit, i passa el dia amagat entre la vegetació. És de caràcter esquiu i escapadís, i bon corredor i nedador. S'alimenta principalment de fulles, però també menja herba, gemmes, fruits, escorces, líquens i bolets. Tant els mascles com les femelles solen buscar l'aliment i viure en territoris que normalment són pràcticament els mateixos al llarg de tota la seva vida.

Els seus excrements fan de 10 a 14 mm de llarg i són molt semblants als d'una ovella o una cabra.

Tots dos sexes emeten uns lladrucs molt semblants als dels gossos.

LONGEVITAT: Els cabirols viuen de mitjana entre 2 i 4 anys i la durada màxima de la seva vida oscil·la entre els 12 i els 18 anys. Les femelles normalment comencen a criar a partir dels 2 anys.




DISTRIBUCIÓ: La seva àrea de distribució comprèn la major part d'Europa, Àsia Menor i zones properes al mar Caspi. A Catalunya, antigament el cabirol vivia a la major part del territori, però l'any 1987 només es trobava en algunes zones dels Pirineus.

No hay comentarios:

Publicar un comentario