martes, 30 de mayo de 2017

El teixó

Nom científic: (meles meles)

És una espècie de mamífer i el representant de la família dels mustèlids de morfologia més atípica. Les bandes fosques del cap el fan fàcilment identificable.

Pot arribar a mesurar fins a 79 centímetres i la cua pot fer 18 centímetres.

Solen pesar entre 7 i 15 quilos.

L'HABITAT: Viu en boscos principalment de fulla caduca, però també en espais oberts al bosc on es pugui trobar un amagatall i sempre que el terreny sigui prou tou per excavar. s'adapta bé als hàbitats alterats per l'home, i fins i tot pot construir els caus prop de les grans ciutats.

REPRODUCCIÓ: L'aparellament ocorre principalment entre començaments de primavera i final d'estiu.

 Durant l'acoblament el mascle sol mossegar el coll a la femella. La còpula pot durar de 2 a 90 minuts i s'estima que només les còpules de més de 10 minuts fecunden a la femella. El teixó disposa d'una implantació retardada, és a dir, que la femella pot guardar l'òvul fecundat diversos mesos. El desenvolupament de l'ou o zigot pot detenir fins a 10 mesos, fins que les condicions ambientals siguin apropiades per a la implantació en l'úter.

La gestació dura uns 65 dies després de la implantació, de l'òvul a l'úter. La majoria dels naixements ocorren entre febrer i març. Els parts solen ser de 2 a 6 individus. Les cries mesuren entre 12 a 15 cm, sense incloure la cua i estan coberts d'un pèl blanquinós del que destaca un pigment fosc en el cap, que després seran les característiques bandes negres. 

Obren els ulls després d'1 mes. A les 9 a 10 setmanes surten a la superfície. La lactància dura uns tres mesos. La mare roman llargs períodes al costat de les cries durant l'alletament. Per la seva banda el mascle no s'ocupa de les cries. Quan culmina la lactància tots els joves romanen agrupats en una mateixa dependència, coneguda com llitera o bressol.

COMPORTAMENT I ALIMENTACIÓ: Els teixons són animals sociables i solen viure en grups de 2 a 12 individus, amb una mitjana de 4 a 6 adults, tot i que s'han arribat a citar grups de fins a 23 individus, que habiten en teixoneres subterrànies excavades per ells mateixos que poden tenir una gran longitud.

.El teixó és un animal d'hàbits nocturns, podent començar les seves sortides al crepuscle, sent molt rar observar-lo a plena llum del dia. Pot grimpar, encara que no està ben adaptat per a això, i pot nedar relativament bé. També pot córrer amb certa rapidesa. En cas de perill o en veure's acorralat emet udols. És molt juganer amb els seus congèneres, tant de joves com d'adults i participa en la neteja corporal dels companys d'espècie.

Els teixons són omnívors, s'alimenten d'insectes, particularment abelles i mel, d'on prové el seu nom llatí de «Meles» (mel en llatí), d'altres invertebrats, de mamífers, de rèptils petits, blat de moro, fruites i plantes, en general , sense menysprear la carronya. A les illes britàniques i nord d'Europa el component bàsic de la seva dieta són els cucs i cucs, mentre que a Europa meridional els teixons mengen sobretot insectes, cucs, fruita i cereals.
LONGEVITAT: En llibertat poden viure de 12 a 15 anys, però en captivitat poden arribar fins als 19 anys.

DISTRIBUCIÓ: El podem trobar a tota Europa.

3 comentarios: