martes, 30 de mayo de 2017

L'Ós Bru

Nom científic: (Ursus arctos)

És una espècie de mamífer que pertany a la família dels úrsids pròpia d'Euràsia i de Nord-amèrica.

Són plantígrads. En algunes situacions desfavorables pot aixecar-se sobre les seves potes del darrere per augmentar el seu camp de visió. La seva oïda és extremadament aguda i desenvolupada igual que l'olfacte, que és excel·lent, finíssim i, sens dubte, el seu sentit més desenvolupat i el que més els ajuda en la seva vida quotidiana.

L'HABITAT: Els óssos passen l'hivern en un estat d'hibernació, utilitzant la major part del temps a preparar-se per la letargia hivernal. Acostumen a viure en els caus, que troben enmig del bosc i sempre estan en llocs frescos per temperar la seva temperatura corporal.
A la península Ibèrica hi ha óssos bruns,a la Serralada Cantàbrica i als Pirineus, on es troben en greu perill d'extinció. Antigament estaven presents a tota la península Ibèrica.

REPRODUCCIÓ: Els óssos aconsegueixen la maduresa sexual entre els 3 i els 5 anys, són polígams i el seu zel té lloc entre maig i juliol. 

En les femelles la còpula provoca l'ovulació, en llenguatge tècnic es diu "ovulació induïda", la qual cosa incrementen les seves possibilitats de quedar prenyades. La implantació és diferida, és a dir, l'òvul fecundat flota lliurement en l'úter i no s'implanta fins a la tardor, només llavors comença la veritable gestació, que dura uns dos mesos. 

En plena hibernació en el mes de gener i en la seguretat de l'ossera la femella pareix d'una a tres cries, excepcionalment quatre, que pesen en néixer uns 350 grams, i els ossets arriben als 20–25 kg en complir el seu primer any de vida. Viuen amb la mare aproximadament un any i mig. L'interval entre dos parts és de, com a mínim, dos anys.

COMPORTAMENT I ALIMENTACIÓ: Els ossos bruns són normalment omnívors però amb predomini vegetal i són coneguts especialment per la seva afició amb la mel

Alguns individus s'especialitzen en la captura de grans preses, sobretot de cérvols i altres ungulats. A causa del seu caràcter de depredador
, els óssos no tenen predadors naturals, de manera que l'home és la seva única amenaça. La re introducció de l'ós bru a les comarques del Pirineu amb exemplars provinents d'Eslovènia ha portat alguns problemes pel fet que aquests animals s'han comportat com a carnívors atacant els ramats d'ovelles.

LONGEVITAT: En estat salvatge viuen una mitjana de 25 anys.

Al contrari del que sol ser habitual, els exemplars captius tenen major esperança de vida.

DISTRIBUCIÓ:Està distribuït per àmplies zones d'Europa, de l'Àsia temperada i de Nord-amèrica, però amb una població desigual i fragmentada en petits nuclis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario