martes, 30 de mayo de 2017

El Linx

Nom científic: (Lynx linx)

És un gènere de felins del qual formen part quatre espècies.

Les seves característiques són: mida mitjana, potes fortes, orelles llargues, cua curta i el pelatge més o menys tacat. El pelatge té diferents tonalitats segons l'espècie i la subespècie de què es tracti. Els linxs canadencs oscil·len entre el marró i el groc desenvolupant un pelatge més llarg i gris durant l'hivern. El linx ibèric és de color marró mentre que el linx vermell, com indica el seu nom, té un mantell marró-vermellós. Les quatre espècies tenen taques i ratlles que varien segons l'individu. Generalment els individus més tacats són els que viuen al sud. L'espècie més gran és l'eurasiàtica, que pot arribar als 30 kg de pes i l'espècie més petita la ibèrica, que no arriba als 20 kg.

L'HABITAT: Acostumen a estar lligats amb el paisatge mediterrani. L'abundància de grans masses de matoll unida a un baix índex d'activitat humana expliquen la seva distribució.

REPRODUCCIÓ: Les femelles fins que no assoleixen l'any d'edat no tenen maduresa sexual, tot j que fins que no tenen el seu propi territori tampoc no es reprodueixen. Les femelles s'aparellen amb els mascles que tenen territoris superposats als seus, la gestació té una durada de, si fa no fa, dos mesos i pareixen en arbres buits entre el març i el setembre. Una ventrada típica consisteix de 2-3 cadells, però en pot tenir fins a 5.

COMPORTAMENT I ALIMENTACIÓ:Els linx es nodreixen bàsicament de conills.
S'alimenten d'aquests ja que moren d'una mossegada al bescoll i són consumits gairebé en la seva totalitat. Cal dir, a més, que el linx mata altres carnívors de menor mida i que són els seus competidors pel que fa a l'aliment. El risc de depredació fa que aquests carnívors evitin l'espai defensat pels linxs residents. Com a resultat, en àrees amb linxs es produeix una reducció neta en el nombre de conills consumits respecte a àrees sense linxs ocupades per altres depredadors.

Els exemplars adults defensen territoris de 3–4 km² davant individus del seu mateix sexe mitjançant marques olfactives que els delimiten.
La majoria d'exemplars joves abandones la seva àrea natal a una edat mitjana de 18 mesos.
Els linxs són solitaris: les interaccions entre individus es limiten a les relacions mare-cries i al curt període de zel.

LONGEVITAT: La seva longevitat màxima en llibertat és de 13 anys.
DISTRIBUCIÓ: Solen habitar exclusivament l'hemisferi nord, Euràsia i Nord-Amèrica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario