martes, 30 de mayo de 2017

La Llúdria

Nom Científic:(Lutrinae)

Són una subfamilia de les mustèlida. Hi ha set gèneres, que en total compten amb tretze espècies.

Se senten més a gust en l'aigua que a la terra. Són mamífers carnívors que viuen en el medi aquàtic.

Fa fins a 150 cm de llarg inclosa la cua. Les potes són petites, una membrana uneix els cinc dits. El pèl és dens i curt i impedeix que l'aigua arribi a la pell. Les orelles tenen un mecanisme que permet de tancar el conducte auditiu. Els adults pesen de 5 a 20 kg.

L'HABITAT: La llúdria viu a prop dels rius i d'altres medis aquosos, hi ha poblacions sobre tot a l'Antlàntic, que viuen vora del mar.

Es refugia en caus que en diuen lludrigues, que solen tenir uns entrada subaquàtica

REPRODUCCIÓ: La gestació de la llúdriga dura 62 dies. És vípara ja que pertany al grup dels mamífers (fecundació interna).

Arriben a la maduresa sexual entre els 18 i els 24 mesos d'edat.

La seva reproducció es lenta i irregular, encara que s'observen la major part dels parts durant la primavera.

Les cries neixen cegues i sense dents. El seu període de lactància, és d'uns dos mesos. L'aparellament té lloc a l'aigua. Pot parir fins a 4 cadells alhora. Aquests depenen de la mare durant uns 13 mesos aproximadament.
COMPORTAMENT I ALIMENTACIÓ:S'alimenta principalment de peixos però pot menjar ocells, insectes, granotes i crustacis, fins i tot petits mamífers. En general ha de viure en aigües sense contaminació.

Aquestes llúdries són molt territorials i viuen soles la major part del temps. El seu territori individual pot fer 40 km de llarg.

LONGEVITAT: Acostumen a viure aproximadament al voltant d'uns 20 anys.

DISTRIBUCIÓ: Es troba avui en greu perill d’extinció a causa de la contaminació, la sobreexplotació de l’aigua, la destrucció dels boscos de ribera i la caça directa. Es creu extinta a països com Liechtenstein i Suïssa. A Irlanda hi ha la major densitat europea de llúdries comunes.

Extingida en grans parts de Catalunya des de la fi del segle XX, ha tornat el 2013 al Riu de Montsant al Priorat.

Un programa de reintroducció als aiguamolls de l'Empordà amb una població importada d'Extremadura va ser exitós, tot i fora de la reserva natural. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario